BAŞKA GENÇLER ÖLMESİN.

Geçen hafta akşam saatlerinde mahalle olarak büyük bir patlama ve sarsıntı ile sokağa çıktık. Onca bağrış çığrışa rağmen, yanan dairedeki genci kurtaramadık. Gerek 4.kat olması, gerekse yanındaki ve alttaki dairelerin kapalı cam balkonlarının olması ve yan binanın kör cephesinde boş duvara cephe olması, mahallelinin de elini kolunu bağladı.. Nihayetinde açılan battaniyeye atlamaktan başka çaresi olmayan genç kardeşimiz, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı, ama tüm müdahalelere rağmen mücadeleyi kaybetti. O günden beri, gördüğüm ve duyduğum sesler hiç aklımdan çıkmıyor. Ve hep sorguluyorum. Bireysel olarak ne yapabilirdik? Netice olarak bu şekilde yapılarda çözüm için İnşaat mühendisleri ve Mimarlar odasına bir mail yazdım. Bakalım ne tür bir çalışma yapacaklar.



BUNUNLA İLGİLİ ODALARA YAZMIŞ OLDUĞUM MAİL..

info@denizlimimar.org, info@mo.org.tr, imo@imo.org.tr, info@mimarlarodasi.org.tr, imodenizli@imo.org.tr,

Sayın ve saygıdeğer oda yetkilileri,
Geçen hafta bizzat yaşayıp ve gördüğümüz, hatta bütün mahallenin izlemekten başka elinden bir şey gelmediği bir doğal gaz patlaması yaşadık. Nihayetinde ulusal basından da görüldüğü üzere, patlama ve yangın nedeni ile balkonda mahsur kalan bir genç kardeşimiz sıcaklığa daha fazla dayanamayıp, 4.katta bulunduğu apartın balkonundan bağıra bağıra aşağıya attı kendini, mahallelilerin aşağıya battaniye açmalarına rağmen, battaniyenin de yırtılması sebebiyle yere düşüp ağır yaralı vaziyette hastaneye kaldırıldı. Nitekim tüm müdahalelere rağmen kurtulamayarak hayatını kaybetti. O günden beri ölen gencin gerek çığlıkları gerekse de gördüklerim gözümün önünden gitmiyor. Bireysel olarak ne yapabilirdik diye hep aklımı kurcalıyor. Aklımdan bir sürü bireysel çözüm yolu geçmesine rağmen, o an zamanla yarış olduğu için, hiçbir şey yapılamadı. Çünkü Apartı yapan kişi ve kişiler, bina girişini ön veya yan cepheden yapmak yerine, arka cepheden en kör noktadan ve yanan apartın en alt noktasından yapmışlar. Haliyle yan binanın da kör noktası ve arka cephesi olması, yine alt kat ve yan apart dairelerde de cam balkon ile kapalı olması, yanan gencin kurtulma ve kurtarılma olasılıklarını devre dışı bırakmış oldu. Sizlerden bir birey olarak nacizane ve önemli bir ricam olacak. 2 kat üzeri, 70m2 altı, bilhassa bireysel doğalgazlı yapılarda gerek duvar dışında her iki dairenin de ulaşımı ve kullanımına uygun tahliye merdiveni, yahut kablo kanallarının bulunduğu havalandırma bölüm ve bacasının bulunduğu kısımlara aynı zamanda acil tahliye merdiveni şeklinde tasarlanarak ve her 2 dairenin arasından geçecek şekilde dikey olarak ve her daireden o bölüme açılabilen küçük bir pencere ile olağan üstü durumlarda hayat kurtaracak bu çalışmanın faaliyete bir an evvel geçirilmesi. Apart dairelerin m2 sinin küçük olması ve haliyle diğer dairelerin m2 fiyatına göre fiyatının yüksek olması, haliyle her bir apartta doğalgaz tesisatının bulunması bu tür bir çalışmayı gerekli ve zorunlu kılmaktadır.
Bu benim bireysel olarak ve toplumsal çıkar için sizlerden beklentimdir. Bu konuda bir çalışma yaparak, gerek yeni yapılara, gerekse de bundan sonraki yapılara böyle bir çalışmayı zorunlu hale getirmeniz, bu sizlerinde bir insanlık görevinizdir.
Saygılarımla,
Kadir SARITAŞ
Zeytinköy Mahalle Sakini
Pamukkale / DENİZLİ
Bu yangın haberi ile ilgili linkler:




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BAL TUTAN PARMAĞINI YALAR MI?

DENİZLİ DÜŞÜNCE KULÜBÜ

HAYRİ DEV: UNESCO "Yaşayan İnsan Hazinesi"